Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Kend forskel på bi og hveps

Har du insektallergi, reagerer du sjældent over for både bi og hveps. Lidt biologividen kan måske hjælpe dig i det daglige.

Bier

Bier er ikke aggressive af natur og stikker kun, når de føler sig truet, eller når de skal forsvare deres bo.

Normalt vil du derfor kun bliver stukket af en bi, hvis du uforvarende kommer til at træde på den, mens den er i gang med at samle honning, for eksempel på græsplænen.

Du kan kende Honningbien på dens 'uldne' behåring af kroppen, og striberne på honningbien er noget svagere end hvepsens. Brodden hos honningbien har modhager, og derfor mister den både sin brod og giftblære, når den stikker. Begge dele bliver siddende i huden på personen, der bliver stukket. Derfor kan honningbien normalt kun stikke én gang, og den dør kort tid efter.

Humlebien – også kaldet brumbassen – kan faktisk godt stikke, selv om den sjældent gør det, da den er ret fredelig. Den er let at kende på sin tykke, runde og uldne krop, og så har den en karakteristisk brummelyd. Humlebier bor ofte i huller i jorden.

Hvepse

Hvepsen – også kaldet gedehamsen – har en aflang, glat, tynd krop og karakteristiske sort-gule striber og hvepsetalje.

Der findes to typer gedehamse – den almindelige gedehams er ca. 1,5 cm lang og den store og mere sjældne gedehams er ca. 2,5 cm lang.


Hvepsen spiser meget forskelligt - også kød. Derfor ser man den ofte omkring det udendørs middagsbord. Den kan stikke flere gange og bliver let aggressiv i sensommeren og efteråret. Et stort hvepsebo ligner en oval, grå fodbold. De ses typisk på lofter, i tagudhæng og i udhuse.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning