Web Content Display Web Content Display

Madlavning og opskrifter

Når du laver mad til dig selv eller andre med fødevareallergi, handler det først og fremmest om at undgå de fødevarer, som I ikke kan tåle.

Læs varedeklarationen

Du er nødt til at læse varedeklarationen på de fødevarer, som indgår i madlavningen for at sikre dig, at der ikke er noget af det i produktet, som du eller andre ikke kan tåle.

Hovedreglen er, at alle ingredienser i færdigpakkede fødevarer skal nævnes på varedeklarationen, men der er vigtige undtagelser. Desuden bør du kende de forskellige navne, der kan anvendes om den fødevare, du skal undgå. Dem finder du her på hjemmesiden under punktet Indkøb. Klik på den fødevare, du er interesseret i.

Madlavning

Hold allergimad adskilt fra anden mad

Under madlavning skal du være omhyggelig med, at den mad, som personen med fødevareallergi skal spise, ikke kommer i kontakt med de fødevarer, som vedkommende ikke kan tåle. I værste fald kan overførsel af selv ganske små mængder af den allergifremkaldende fødevare give symptomer. Vær derfor opmærksom følgende:

Det er en god idé altid at lave allergimaden først. Hvis du fx både smører madpakke til et barn med fødevareallergi og et barn uden, kan du starte med madpakken til den, der har allergi. Så er du sikker på, at der ikke er rester på spækbrættet eller kniven af det, som barnet ikke kan tåle.

Brug ikke samme serveringsbestik, fad o.l. til den mad, som personen med allergi skal spise, og den mad som han eller hun skal undgå.

Vask hænder, hvis du har rørt ved noget, som du selv eller den, som du laver mad til, er overfølsom over for.
Sig, hvis der er sket en fejl.
Hvis maden til personen med fødevareallergi ved et uheld har været i kontakt med det, som vedkommende ikke kan tåle, er det vigtigt at sige det. Så kan han eller hun selv tage stilling til, om det går an at spise maden. Fx kan en person med allergi over for rejer få symptomer, hvis han spiser en salat, som har været pyntet med rejer, selv om rejerne er fjernet igen.

Fiskeallergi

Nogle med fiskeallergi er så følsomme, at de får allergiske reaktioner blot ved at indånde dampen fra kogning af fisk.

Råt eller kogt?

I de fleste tilfælde fremkalder fødevarerne allergiske symptomer, uanset om de er rå eller kogte. Men ved pollenallergi ser man ofte, at kogte, stegte eller bagte frugter og grøntsager tåles bedre end rå.

Der kan dog være forskel fra person til person og fra fødevare til fødevare. Får du fx symptomer af rå selleri og nødder, kan du opleve også at have problemer med de to fødevarer, når de er varmebehandlede. Du må prøve dig frem, med mindre du har oplevet kraftige reaktioner. Da bør du tale med lægen først.

Opskrifter

Især i begyndelsen kan det være en udfordring at lave mad uden mælk, æg eller mel, fordi disse fødevarer indgår i mange retter. Hvis du er i den situation, har du sikkert brug for hjælp og inspiration fra specielle opskrifter.
Handler det derimod om at undgå skaldyr eller nogle få frugter og grøntsager, er det ikke så svært at lave mad til sig selv eller andre med fødevareallergi ud fra helt almindelige kogebøger.

Kogebøger

Desuden findes der enkelte kogebøger med opskrifter til mennesker med fødevareallergi.

Retter til allergikere

Kogebog med 250 opskrifter uden mælk og æg samt enkelte opskrifter uden gluten. Af Lene Buhl Christoffersen. Bogen købes gennem Astma-Allergiforeningen for Odense og omegn på tlf. 66 17 94 29. Pris: 125 kr. + porto.

Godt guf til glade allergibørn

Kogebog med 48 opskrifter på enkelte middagsretter, desserter, kager og guf uden mælk, æg og gluten. Bogen er skrevet af en mødregruppe og redigeret af Randi Buchwaldt. Den er udsolgt fra forlaget, man kan lånes på biblioteket. ISBN 87-590-2390-2.

Laktosefri madlavning

Kogebog fra Galaktosæmiforeningen, som er en patientforening for personer med stofskiftesygdommen galaktosæmi. Sygdommen kræver at man holder en diæt uden eller næsten uden mælk. Bogen købes gennem Galaktosæmiforeningen i Danmark, Johannes Ewaldsvej 29b, 8230 Åbyhøj. Pris: 200 kr. + porto.

Juleknas

Opskriftshæfte med inspiration til julebag og julegodter uden mælk, æg, soja og gluten. Koster 20 kr. og købes hos os. Ring på  tlf. 43 43 59 11.

Gode råd om glutenfri mad

Spis glutenfrit brød i tykke skiver. Men husk at glutenfrit brød kan erstattes af 2 varme måltider om dagen. Du kan også vælge at spise fx rissalat, pastasalat eller kartoffelsalat som det ene måltid.

Glutenfrit brød af hvedestivelse har ikke samme indhold af næringsstoffer som almindeligt brød. Du skal derfor være opmærksom på, om din øvrige kost er varieret. Har du haft cøliaki i mange år bør du af og til kontakte en klinisk diætist for at sikre at din kost indeholder nok fibre og vitaminer.

Riskiks og knækbrød bør ikke erstatte groft brød. Det indeholder for lidt fibre og for lidt energi.

For at øge antallet af fibre i den kost, kan du vælge frugt og grønt, bælgfrugter, kartofler, brune ris og specialfremstillet havre. Du kan også vælge at tilsætte dit hjemmebagte brød tørret frugt, nødder, revne grøntsager som fx gulerødder eller kartofter, loppefrøskaller eller fiberprodukter. 

Web Content Display Web Content Display