Web Content Display Web Content Display

Hvor mange er overfølsomme?

Der findes endnu ingen præcise opgørelser over, hvor mange der er overfølsomme over for mad.

Det er især småbørn, som har fødevareallergi. Man regner med, at ca. 5-7 procent af alle børn udvikler fødevareallergi, men mange vokser fra det.

Mælkeallergi er den almindeligste form for fødevareallergi hos børn. Omkring 2-3 procent af alle spædbørn får mælkeallergi i løbet af det første leveår. Herefter følger allergi over for æg, jordnødder, nødder, fisk og skaldyr.

Mange børn vokser fra fødevareallergien. Fx kan ni ud af 10 småbørn med mælkeallergi tåle mælk efter treårsalderen, mens over halvdelen af børn med allergi over for æg vokser fra allergien, inden de fylder fem år. Hvis man derimod bliver overfølsom over for jordnødder eller fisk, varer overfølsomheden oftere resten af livet.

Børn med fødevareallergi har en øget risiko for at udvikle luftvejsallergi. Omkring halvdelen af børnene bliver således allergiske over for fx pollen, husstøvmider eller kæledyr.

Blandt voksne har ca. 1-2 procent fødevareallergi. Derudover reagerer omkring 5 procent af alle voksne på mad i forbindelse med pollenallergi - de såkaldte krydsreaktioner. Fx får mange med birkepollenallergi symptomer, når de spiser bestemte nødder, frugter eller grøntsager. Krydsreaktioner er den mest almindelige form for fødevareallergi hos større børn og voksne.

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed er sjældnere end fødevareallergi. Til ikke-allergisk overfølsomhed hører overfølsomhed over for tilsætningsstoffer og sygdommene laktosemalabsorption og cøliaki.

En dansk undersøgelse har vist, at ca. 1-2 procent af skolebørn reagerede på tilsætningsstoffer - oftest med akut nældefeber. Det er sandsynligt, at langt færre voksne reagerer på tilsætningsstoffer, bl.a. fordi man kan vokse fra overfølsomheden.

Man regner med. at op til 5000 danskere har tarmsygdommen cøliaki, hvor man ikke kan tåle bl.a. hvede.

Laktose-malabsorption, som betyder, at man kun kan tåle mælk i moderate mængder, ses hos omkring 3-6 procent af befolkningen - især hos mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. 

Web Content Display Web Content Display