Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Gluten

Cøliaki

Har du cøliaki, skal du undgå gluten og derfor holde en diæt uden hvede, rug og byg.

Almindelige danske havreprodukter indeholder små mængder af andre kornsorter. Denne sammenblanding sker både på marken og på møllen. Derfor skal du også undgå almindelig havre, men du må til gengæld gerne spise specialfremstillet havre og produkter fremstillet af specialfremstillet havre.

Cøliaki bliver af og til forvekslet med allergi over for korn. Har du allergi over for korn, så læs istedet her.

Hvor findes gluten?

Hvede:

Bulgur, couscous, durumhvede, emmer, enkorn, fuldkornshvedemel, grahamsmel, hvedekerner, hvedekim, hvedeklid, hvedemel, hvedeprotein, hvedestivelse, mannagryn, semulje, sigtemel, spelt og urhvede.

Rug:

Rugkerner og rugmel.

Byg:

Byggryn og bygmalt.

Havre:

Havregryn, havremel, havremix, mysli, havreklid og havrekager.

Du må gerne spise specialfremstillet havre og produkter fremstillet af specialfremstillet havre.

Fødevarer med gluten

I de følgende produkter kan du møde gluten, men det er ikke sikkert. Du er derfor nødt til at læse varedeklarationen.

Kornprodukter:

Bageblandinger, brød, kager, kiks, madlavningsfløde, morgenmadsprodukter, panering (rasp), pasta, vafler.

Kødprodukter:

Bouillon, farsvarer, færdige middagsretter, paté, pølse, pålægsvarer, sovs og stuvning.

Tilbehør:

Ketchup, mayonnaise, sennep, remoulade, karry og andre krydderiblandinger.

Slik:

Fyldt chokolade, karameller, lakrids, lakridskonfekt og vingummi.

Diverse:

Chips, frosne kartoffelprodukter og ristede løg.

Drikkevarer:

Øl. Der findes dog glutenfri øl.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning