Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Allergi over for mælk

Mælkeallergi og laktose-malabsorption (laktose-intolerance) er to forskellige overfølsomheder over for de stoffer, der findes i mælk.

Personer med mælkeallergi eller laktose-malabsorption (laktose-intolerans) har det til fælles, at de har overfølsomhed over for nogle stoffer i mælk. Men det er ikke de samme stoffer, og symptomerne og omfanget af deres begrænsninger i hverdagen er i øvrigt forskellige.

Du kan læse mere om laktose-malabsorption længere nede på denne side.

Mælkeallergi

2-3 procent af alle børn udvikler overfølsomhed over for mælk og er nødt til at undgå mælk og andre mejeriprodukter fuldstændigt. Mælkeallergi viser sig typisk allerede, før barnet er et år. De fleste vokser fra allergien inden treårsalderen, men mælkeallergi kan også ses hos større børn og voksne.

Symptomer på mælkeallergi

Overfølsomhed over for mælk kan vise sig som opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse, astma eller eksem. Oftest er der symptomer fra mere end et organsystem, men i nogle tilfælde er det eneste symptom et svært og vedvarende børneeksem.

Symptomerne kan komme umiddelbart efter, at man har drukket mælk eller spist noget med mælk i, men reaktionen kan også vise sig senere. Symptomerne kan også have andre årsager. Derfor er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge.

Hvis man er allergisk over for komælk, kan man heller ikke tåle gede- eller fåremælk. Ligeledes kan man heller ikke tåle laktosefri mælk, økologisk nælk, upasteuriseret mælk eller uhomogeniseret mælk.

Valg af mad ved allergi over for mælk

I rullelisten får du nogle gode råd om, hvad du kan bruge som erstatning for mælk til små børn og til større børn og voksne.

Derudover kan du læse om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du eller dit barn ikke kan tåle mælk.
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Laktose-malabsorption

Ved laktose-malabsorption er det ikke proteinerne i mælken, men mælkesukker (laktose), man har problemer med. Laktose-malabsorption kaldes også laktose-intolerans. Laktose-malabsorption er en ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.

Ved laktose-malabsorption har man for lidt af enzymet laktase i tarmen. Enzymet spalter laktosen, så den kan optages fra tyndtarmen. Hvis enzymet kun findes i små mængder eller slet ikke, passerer laktosen fra tyndtarmen videre til tyktarmen, hvor laktosen ikke kan optages, men nedbrydes af bakterier. Det giver mavesmerter og diarré og er ubehageligt, men ikke farligt.

Hvornår opstår laktose-malabsorption?

Laktose-malabsorption kan være medfødt eller komme senere i livet. Den medfødte variant er meget sjælden og ses allerede, mens barnet ammes, da modermælk indeholder laktose. Barnet trives ikke og har sure afføringer.

Laktose-malabsorption opstår oftest i to- til fireårsalderen, men kan komme senere. Den rammer cirka 75 procent af jordens befolkning, som lever udmærket med det, fordi de ikke har tradition for at drikke mælk som voksne. I Danmark har tre-seks procent af befolkningen laktose-malabsorption. Det ses især hos mennesker med anden etnisk baggrund end dansk.

Laktose-malabsorption kan også opstå ved sygdomme, der påvirker slimhinderne i tarmen, fx ubehandlet cøliaki.

Hvor meget laktose kan man tåle?

Laktose findes naturligt i mælk og mælkeprodukter, uanset om mælken kommer fra køer, får eller geder. Hvis man har laktose-malabsorption, skal man nedsætte indtaget af mælk og mælkeprodukter til den mængde, som man kan tåle. Mange tåler 1½-2½ dl. mælk (7-12 gram laktose) uden at få symptomer.

Risikoen for symptomer mindskes ved at drikke mælken til et måltid. Syrnede mælkeprodukter tåles ofte bedre end mælk, da de har et lavere indhold af laktose. Ost indeholder meget lidt laktose og kan derfor som regel spises af mennesker med laktose-malabsorption. Myseost har dog et meget højt indhold af laktose.

Eksempler på indhold af laktose

1 glas letmælk (2 dl.): 9,4 g. laktose
1 glas kærnemælk (2 dl.): 7,3 g. laktose
2 dl. yoghurt: 5,0 g. laktose
50 g. fetaost: 0,3 g. laktose
1 skive skæreost (20 g.): spor af laktose

Mælk indgår i mange færdige madvarer, men det er sjældent et problem ved laktose-malabsorption, da mængderne er meget små.
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs mere:

 

Pjecer: Mere information om mad og allergi

Læs vores forskellige pjecer om fødevareallergi


Database: Find opskrifter du kan tåle

Søg i vores store opskriftsdatabase og
undgå det du ikke tåler


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Madallergi på APP

Find inspiration til allergivenlige opskrifter med vores app 'Madallergi'.

Appen er gratis og du kan finde den i App Store.

Hvis du ikke har en iPhone eller en iPad, så kan du også finde opskrifterne i vores database.

Velbekomme og god fornøjelse!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Vidste du?


2-3 % børn udvikler allergi over for mælk. De fleste vokser fra det inden treårsalderen, men for nogle vil allergien følge dem resten af livet.

75 % af verdens befolkning har laktose-malabsorption (laktose-intolerans) og denne ikke-allergiske overfølsomhed opstår ofte i to- til fireårsalderen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs pjecen om mælkeallergi og børn

 

Har du et barn med mælkeallergi? Så læs pjecen Mælkeallergi - Børn og mad og bliv klogere på allergien.

Klik her for at læse og/eller downloade pjecen.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning