Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Diagnose

Hvordan stilles diagnosen?

En sikker diagnose kan kun stilles ved at sammenholde sygehistorie og undersøgelser med en diætperiode og en provokation. Under diæten skal du undgå de mistænke fødevarer eller tilsætningsstoffer. Ved provokationen skal du igen spise dem.

Ved både fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed vil symptomerne forsvinde eller mindskes under diæten og vende tilbage, når der foretages en provokation.

Fødevareallergi

Ved fødevareallergi danner kroppens immunforsvar antistoffer (IgE) mod bestemte proteiner i de fødevarer, man ikke kan tåle.

Denne allergiske reaktion kan påvises ved en allergitest. Derfor kan man bruge priktest og blodprøver til at støtte en formodning om allergi. Men en positiv allergitest er ikke nok til at stille diagnosen.

Ikke-allergisk overfølsomhed

Der findes ingen anerkendte hudtest eller blodprøver, der kan påvise den ikke-allergiske fødevareoverfølsomhed, fordi kroppen ikke danner antistoffer eller andet, som kan måles. Derfor kan diagnosen kun stilles ved at sammenholde sygehistorien med symptomerne under diæten og provokationen.

Hvorfor er det nødvendigt at få en diagnose?

Du bør kontakte lægen ved mistanke om overfølsomhed over for mad for at udelukke, at symptomerne skyldes en anden sygdom.

En korrekt diagnose er også vigtig for at undgå fejlernæring og unødigt besvær i hverdagen, hvis din mistanke er forkert.

Hvis du ønsker at søge om økonomisk tilskud fra kommunen til merudgifterne i forbindelse med en diæt, er det en forudsætning, at en læge har dokumenteret, at du er overfølsom.

Hvor bliver man undersøgt?

Langt de fleste mennesker med fødevareoverfølsomhed kan undersøges og behandles hos den praktiserende læge. Men er der behov for særlige kontrollerede undersøgelser eller supplerende behandling, foregår det normalt på en specialafdeling eller hos en speciallæge med særlig viden om allergiske sygdomme.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning