Hvad er allergi

Allergi er oftest en arvelig betinget sygdom, som tit knytter sig til astma, høfeber og børneeksem.

Derfor har du større risiko for at udvikle allergi end andre, hvis dine forældre eller søskende har eller har haft allergi, eller allergiske sygdomme.

Nogle mennesker udvikler allergi, selvom ingen andre i familien har det.  

Når man udvikler allergi, sker der en overreaktion i immunsystemet i kroppen, over for ellers normalt uskadelige stoffer.

Vores immunsystem skal forsvare kroppen mod angreb af fremmede stoffer som fx virus, bakterier og parasitter.

Ved allergiudvikling danner kroppen antistoffer mod stoffer i omgivelserne, som normalt ikke er skadelige – altså en "fejl" fra kroppens side. Disse normalt uskadelige stoffer kaldes allergener.

Man har størst risiko for at udvikle allergi over for de allergifremkaldende stoffer, som man dagligt er i kontakt med. Fx kæledyr med pels, husstøvmider og pollen.

Allergisymptomerne viser sig typisk kort tid efter at man er blevet udsat for det, man ikke kan tåle, men reaktionen kan også komme efter flere timer.

Det er individuelt, hvor megen allergenpåvirkning der skal til, før man får allergisymptomer. Nogle mennesker med allergi, fx over for kat, kan reagere hvis sidemanden i bussen har katteallergener på sit tøj, andre vil ikke få symptomer af så lille en mængde allergen.

I en klasse med 20 børn vil der i gennemsnit være to børn med allergi.

Symptomer

Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem, mavegener og nældefeber. Når du har allergi, er det vigtigt at undgå at blive udsat for de ting, du ikke kan tåle. Hvis du får allergisymptomer, kan de eventuelt behandles med medicin.

Allergityper

Allergi kan deles op i typer. Her på sitet kan du læse om de 2 mest almindelige former for allergi:

  • Straksreaktionen, som også kaldes type I 
  • Kontaktallergi, som også kaldes type IV.

Desuden findes type II og type III, hvor den sidste oftest ses i forbindelse med erhverv.

Allergi-animation

Se hvad der sker i kroppen, når du får allergi (eksternt link).

 

KEMILEX-APP

 

Med KEMILEX kan du undgå unødvendig kemi.