Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvad er husstøvmider

Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr, som du ikke normalt kan se med det blotte øje. De måler fra 0,1 til 0,6 mm.

HusstøvmideLivscyklus

Husstøvmider lever omkring 3-5 måneder. Igennem sin levetid lægger en husstøvmidehun 40-80 æg. Æggene klækker efter 1-2 uger, og i løbet af 4-8 uger gennemgår husstøvmiden flere stadier fra larve til voksen mide.

Spiser skæl fra huden

Husstøvmider lever blandt andet af afstødte hår og hudskæl fra mennesker og dyr. Dem er der masser af i sengemiljøet.

Et menneske afgiver ½ -1 g hudskæl om dagen. Alene den mængde er nok til at brødføde flere tusinde husstøvmider i et helt år, så der er normalt ikke mangel på føde.

Husstøvmider kræver fugt 

Det er ikke mængden af støv i boligen, der bestemmer, hvor mange husstøvmider der er.

Husstøvmiderne formerer sig med en hastighed, der afhænger af temperaturen og luftfugtigheden i rummet. De optager nemlig fugt gennem huden, så de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden er lav nok.

De bedste levevilkår for husstøvmider er ved 17-32 grader C, og når den relative luftfugtighed er mellem 55 og 75% RF (RF=relativ luftfugtighed).

I Danmark kan du få en lav relativ luftfugtighed i de koldeste måneder om vinteren ved at lufte ud og varme op. Det er også vigtigt at lufte ud om sommeren, men her kan det være næsten umuligt at få luftfugtigheden under det, den er udendørs, normalt mellem 60 og 80% RF.

Hvis du kan holde luftfugtigheden under 45% RF om vinteren, kan du altså mindske antallet af mider betydeligt. Det er en vigtig del i forebyggelsen af symptomer hvis du har allergi over for husstøvmider.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning