Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Madrasovertræk

Der er stor uenighed blandt eksperter om, hvilke produkter der reelt har effekt i kampen mod symptomer på allergi over for husstøvmider.

Nogle undersøgelser viser fx god effekt af husstøvmidetætte overtræk til madrassen, mens andre undersøgelser ikke viser nogen effekt.

 

En dansk undersøgelse* med 47 børn med astma og husstøvmideallergi viste, at 73 % af børnene fik halveret deres forbrug af astmamedicin, når de sanerede for husstøvmider og brugte et husstøvmidetæt overtræk til madrassen.

I Astma-Allergi Danmarks Rådgivning taler vi ofte med personer, der oplever en bedring af deres symptomer, når de bruger et husstøvmidetæt overtræk til madrassen.

Astma-Allergi Danmark håber, at der snarest vil komme mere dokumentation, så eksperter kan blive enige om anbefalingerne.

Forudsætning for effekt af at bruge et overtræk er under alle omstændigheder, at diagnosen er stillet korrekt, og at det er miderne i det pågældende sengemiljø, der giver anledning til symptomerne. Tal derfor med lægen om dine symptomer og om diagnosen er stillet korrekt.

Husk at madrasovertrækket alene ikke er nok til at mindske antallet af husstøvmider i og omkring din seng.

Astma-Allergi Danmark har kendskab til to mærker af disse overtræk:

Allerguard, forhandles af MvG consult tlf. 66 17 25 11
Allergy Control, forhandles af Jepsen Healthcare tlf. 44 99 14 32.

Har du ikke mulighed for at vaske dyner og puder ved 60 grader, findes der husstøvmidetæt overtræk til dyner og puder. Nogle mener dog, at disse overtræk kan være varme og glatte at ligge på.

Dokumentation

* Effect of mattress and pillow encasings on children with asthma and house dust mite allergy
Halken, Høst et al: JACI 2003:111:169-76

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er små, hvide, 8-benede dyr, der måler fra 0,1 til 0,6 mm. De lever af hår og hudskæl fra mennesker og dyr, og trives derfor i sengemiljøet, hvor der også ofte er en højere luftfugtighed.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning