Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Penicillinallergi

En penicillinkur kan give hududslæt, men det er sjældent på grund af en allergi over for penicillinen.

Udslæt på huden under en penicillinkur er heldigvis sjældent et tegn på allergi over for penicillinen. Oftest er hududslættet en almindelig bivirkning af medicinen eller et led i selve sygdommen.

Penicillinallergi

Hvis man har en reel allergi over for penicillin - eller andre lægemidler – så reagerer man, fordi immunsystemet opfatter medicinen som noget fremmed, det skal reagere imod. Symptomerne på allergi bliver altså fremkaldt af en over-reaktion i immunsystemet.

Man kan udvikle allergi mod praktisk taget alle former for lægemidler, og her er penicillinallergi den mest almindelige.

Penicillin bliver brugt til mange sygdomme - og af både børn og voksne. Derfor vil vi praktisk taget alle sammen på et eller andet tidspunkt i vores liv blive behandlet med penicillin, hvor vi kan opleve bivirkninger i den forbindelse.

Tidligere undersøgelser har vist, at op mod 10% af vi danskere mener at være allergiske over for penicillin. Men når lægerne undersøger dem, der for mange år siden har fået fx udslæt under en penicillinbehandling, så kan langt de fleste godt tåle penicillin.

Specielt når vi taler børn, er overdiagnosticering af penicillinallergi udtalt. Under 5% af de børn, der bliver henvist på grund af mistanke om penicillinallergi, har en reel allergi over for penicillinen.

I alt gætter danske eksperter på, at der samlet set er mindre end 1% af danskerne, der har en reel penicillinallergi.

Andre reaktioner af penicillin

Mens en allergisk reaktion altså stammer fra immunsystemet, så kommer de fleste reaktioner i forbindelse med en medicinsk behandling, fordi kroppen reagerer på selve sygdommen, eller fordi man oplever en bivirkning, som al virksom medicin kan have.

Penicillinbehandling kan fx give mavesmerter eller diarré, fordi penicillinen ødelægger flere af de normalt forekommende bakterier i tarmen. Mange kvinder oplever desuden, at de får en svampeinfektion i skeden umiddelbart efter en penicillinbehandling, fordi penicillinen påvirker bakteriefloraen i skeden.

Ingen af disse symptomer er dog et udtryk for penicillinallergi.

Der er også en anden vigtig årsag til, at mange tror, at de har allergi over for penicillin. Penicillin bliver nemlig ofte givet til febersygdomme, der i sig selv kan give symptomer, som kan blive forvekslet med allergi – fx hududslæt.

Et godt eksempel er småbørn med tre-dagesfeber, der, alene på grund af den høje feber, ofte bliver behandlet med penicillin. Når temperaturen falder på tredjedagen, og barnet får udslæt, får mange opfattelsen af, at barnet er allergisk.

Mere information om penicillinallergi

Nedenfor i rullelisten kan du læse mere om årsager, symptomer, diagnose og forholdsregler ved penicillinallergi.
 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med allergi

Som allergiker i Danmark står du ikke alene. Omkring 1,5 millioner danskere lider nemlig af en eller flere overfølsomhedssygdomme, fx for fødevarer, dyr og husstøvmider.

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Penicillinallergi ses sjældent

 

Tidligere undersøgelser har vist, at op mod 10% af vi danskere mener at være allergiske over for penicillin.

Men danske eksperter gætter på, at der samlet set er mindre end 1% af danskerne, der har en reel penicillinallergi.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning