Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Skimmelsvampe ude

Hvordan ser skimmelsvampene ud?

Skimmelsvampe består af lange, forgrenede tråde kaldet hyfer eller "spiretråde". Hyferne er sædvanligvis 2-10 µm tykke og danner tilsammen et helt net. Nettet hedder et mycelium, og når det bliver tilstrækkeligt stort, kan man se det med det blotte øje som fx skimmel i badeværelset eller mug på rugbrødet.

Hvad er en spore og hvordan ser den ud?

Skimmelsvampene bruger sporer til at formere sig. De fleste skimmelsvampesporer er mellem 2 µm og 20 µm store og har forskellig form og farve. Sporerne er særdeles specialiserede til at overleve og sprede sig. De er beskyttet mod udtørring og er ofte pigmenteret, hvilket beskytter mod den skadelige virkning af det ultraviolette lys fra solen.

Hvor gror skimmelsvampene?

Skimmelsvampene er en meget stor familie, hvoraf mange gror i naturen, hvor de nedbryder organisk materiale typisk døde plante- og dyredele.


En del er også parasitiske, det vil sige, at de snylter på levende materiale fx fluer og kartoffelplanter.

Desværre kan skimmelsvampene også godt lide fugtige boliger og tøj, køleskabe, støv og fødevarer.

Svampesporer kan leve i lang tid, fx kan sporer fra skimmelsvampen Penicillium overleve i op til 12 år i tørt miljø ved stuetemperatur.

Men, er der organisk materiale og fugt til stede, så spirer sporene og danner ny vækst af skimmelsvampe.

De forskellige arter af skimmelsvampe trives ved forskellige temperatur, fugtighed og pH-værdi. Nogle skimmelsvampe foretrækker kølehuse, mens andre vokser udmærket ved 40°C, men de fleste har behov for et surt miljø ved Ph 5-6.

Artikel

Læs artiklen fra medlemsbladet "svampesporer kommer fra markerne".

 

 

 

 

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning