Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Svampesporer

Svampe er ikke kun noget, du spiser

De fleste af os kender og spiser svampe som champignon, kantareller og trøfler. Nogle skimmelsvampe bruger vi i fremstilling af fødevarer eller medicin, men de fleste er vi helst foruden.

Skimmelsvampe er mikroskopiske svampe, hvis sporer optræder - til tider i meget stort antal - i den luft, vi indånder. Svampesporer fra nogle skimmelsvampe indeholder allergener, der kan udløse allergiske symptomer i form af høfeber eller astma.

Skimmelsvampenes sporer svarer til planternes frø, idet sporer i modsætning til pollen kan give anledning til ny vækst af skimmelsvamp. Sporerne frigøres fra fx jord og plantedele, hvor skimmelsvampe gror, og spredes med vinden over store afstande ligesom pollen.

Hvilke skimmelsvampe forårsager høfeber i Danmark?

Der er mange tusinde forskellige skimmelsvampe, som hver især danner i millionvis af sporer. De vigtigste udendørs allergene skimmelsvampesporer i Danmark kommer fra slægterne Alternaria og Cladosporium.

Cladosporium er en klar vinder med en markeds-
andel på omkring 70% af den samlede svampespore-
mængde. Men sporer fra slægterne Alternaria, Pencillium og Aspergillus er også almindelige.

Desuden kan andre skimmelsvampe såsom Botrytis og Mucor give høfebersymptomer. Det er ikke kun de udendørs svampesporer, der kan give personer med allergi problemer. Du kan også få symptomer og blive syg på grund af sporer fra andre skimmelsvampe, fx de svampe, der vokser på fugtige byggematerialer i vandskadede bygninger.

Hvornår er der svampesporer i luften?


Der er sporer fra skimmelsvampe i luften i større eller mindre mængde hele året. I perioder med frost vil der ikke være skimmelsporer i luften. Hovedsæsonen for sporer begynder normalt først på sommeren, topper i august og fortsætter ind i efteråret, afhængigt af, hvornår vejret bliver koldere og frosten sætter ind. Om vinteren er mængden af sporer meget begrænset.

Det sæsonforløb gælder især for Alternaria og Cladosporium, som er udtalte sæsonsvampe.

Vejr og vind

Vejrforholdene spiller en stor rolle for skimmelsvampe. Svampene har de bedste vækstbetingelser, når vejret er varmt og fugtigt. Til gengæld er det optimale rejsevejr for sporerne blæst og tørt vejr. Om vinteren overlever svampene ved, at deres sporer gemmer sig i jorden for frosten.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning