Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Øjendråber

Allergisymptomer i øjnene kan behandles med øjendråber. Der er dog forskel på de forskellige øjendråber med hensyn til effekt, virkningsmekanisme, bivirkninger og dosering. Derfor er det nødvendigt, at du rådfører dig med din læge om, hvad der er bedst for dig.

Nogle øjendråber indeholder antihistamin, der modvirker den allergireaktion, der bl.a. kan give kløe, røde, hævede og rindende øjne. Andre øjendråber indeholder kromoner, der stabiliserer bestemte celler i øjnene, så der ikke frigives så meget histamin. Nogle øjendråber har begge virkningsmekanismer.

Bivirkninger

Lokalbehandling i øjnene giver sjældent bivirkninger – i givet fald kan det dreje sig om lokal irritation. Der findes øjendråber til allergi, der ikke svier. Det er også muligt at få øjendråber i enkeltdosisbeholdere uden konserveringsmidler, hvis du ikke kan tåle det.

Hvis du bruger kontaktlinser - og øjendråberne indeholder konserveringsmiddel – bør du læse grundigt i vejledningen og tale med din læge om, hvordan du skal forholde dig.

Opbevaring

Du skal også være opmærksom på, hvordan dine øjendråber skal opbevares. Måske tåler de ikke temperaturer over 25 grader. Så når du er på ferie under varme himmelstrøg, er det værd at være opmærksom på, så du fx kan opbevare dem i en køletaske. Nogle øjendråber skal også opbevares beskyttet mod lys.

Alle øjendråber er sterilt fremstillet. Fra de åbnes første gang og efterhånden som de bruges, er der risiko for at indholdet forurenes. I værste fald kan det give infektion i øjnene.

Derfor er det besluttet fra Lægemiddelstyrelsens side, at alle konserverede øjendråber kun kan holde 4 uger efter første åbning. Øjendråber kan altså ikke gemmes fra sæson til sæson.

Medicinoversigt

Webindholdsvisning Webindholdsvisning