Web Content Display Web Content Display

simple image

Web Content Display Web Content Display

Frugt, grønt og krydderier

Det er som regel nemt at undgå de rå frugter og grøntsager, som giver symptomer. Men der kan være tilfælde, hvor det er nødvendigt at læse varedeklarationen – især hvis du reagerer på nødder eller selleri.

På færdigpakkede fødevarer skal det i langt de fleste tilfælde fremgå, hvilke ingredienser der indgår i varen.

Start med at læse afsnittet "Om varedeklarationer".

Det skal det være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser.

 

Spørgsmål vi tit hører

Selleri

Selleri er med på listen over ingredienser, som altid skal deklareres. Det er fx ikke nok at skrive ”krydderier”, hvis der indgår selleri i en krydderiblanding.

Olie af selleriblade eller sellerifrø og oleoresin af sellerifrø, der anvendes som aromastoffer, behøver dog kun at blive deklareret som ”aroma”. Selleriolie udgør sandsynligvis ikke en risiko ved selleriallergi. Om oleoresin kan være et problem, ved man ikke. Selleriolie og oleoresin bruges dog i meget små mængder, da de smager meget kraftigt.

Nødder og jordnødder

Nødder og jordnødder er også med på listen over ingredienser, som altid skal deklareres. Det er fx ikke nok at skrive ”vegetabilsk olie”, hvis der er brugt jordnøddeolie i en vare.

Dog er det ikke nødvendigt at deklarere nødder, der anvendes i destillater til spiritus, og mandler eller valnødder, der anvendes som aroma i spiritus. Det er ikke vurderet, om der er risiko for en allergisk reaktion i den forbindelse.

Marcipan er fremstillet af mandler, mens nougat er lavet af hasselnødder.

Krydderier og krydderurter

Krydderier og krydderurter i færdigpakkede fødevarer skal deklareres med deres navn, hvis de udgør mere end 2 procent af varens vægt. Ellers kan man nøjes med at deklarere dem under samlebetegnelser, fx "krydderier" eller "krydderurter".

Du skal være opmærksom på, at et krydderi som karry, som er et blandingskrydderi, kan indeholde nogle af de krydderier, der i sjældne tilfælde krydsreagerer med pollen.

Honning, kamillete og helsekost

Har du pollenallergi, skal du være opmærksom på, at du i sjældne tilfælde kan få symptomer af at spise eller drikke noget, der indeholder pollen. Honning, kamillete og nogle helsekostprodukter og naturlægemidler som fx propolis kan indeholde pollen. 

Web Content Display Web Content Display

Madallergi på APP

Find inspiration til allergivenlige opskrifter med vores app 'Madallergi'.

Appen er gratis og du kan finde den i App Store.

Hvis du ikke har en iPhone eller en iPad, så kan du også finde opskrifterne i vores database.

Velbekomme og god fornøjelse!

Web Content Display Web Content Display