Web Content Display Web Content Display

Vaccinationer og allergi

Kan man blive vaccineret, når man har allergi over for ét eller flere af indholdsstofferne?

Har du allergi over for ét eller flere af indholdsstofferne i en vaccine – eller har du tidligere fået en alvorlig allergisk reaktion efter en vaccine – så bør du som udgangspunkt ikke vaccinere dig. Men drøft altid muligheden for vaccination med din læge, for i visse tilfælde kan det godt lade sig gøre alligevel. Ofte kommer det an på, hvilke symptomer, du får af vaccinen.

Vi beskriver her, hvilke vacciner du som allergiker skal være opmærksom på.

Børnevaccinationer

MFR-vaccinen: Indeholder spor af æggeprotein og neomycin.

Overfølsomhed over for æg
Undersøgelser viser, at børn med kendt ægallergi kan MFR-vaccineres, uden at der opstår alvorlige allergiske reaktioner.

Langt de fleste kan vaccineres hos egen læge, dog skal der være akutberedskab til stede, og barnet skal observeres i 30 minutter efter vaccination.

Børn med tidligere alvorlige straks-reaktioner efter indtagelse af æg, fx forværring af kronisk astma og anafylaktisk chok, bør blive vaccineret på hospitalet.

Overfølsomhed over for neomycin
Har dit barn kontakteksem over for neomycin, kan det vaccineres.

DiTeKiPol-Hib
Indeholder konserveringsmidlet formaldehyd.

Overfølsomhed over for formaldehyd
Formaldehyd bruges i fremstillingsprocessen, og spormængder heraf kan være til stede i vaccinen. Tal med din læge inden vaccination, hvis du er overfølsom over for formaldehyd.

Influenzavaccinationer

Influenzavaccination indeholder rester af æggeprotein og kan indeholde rester af konserveringsmidlet formaldehyd og neomycin.

Overfølsomhed over for æg
Er du overfølsom over for hønseæg/kyllingeprotein, og har du tidligere kun haft nældefeber, kan du vaccineres hos egen læge. Du skal observeres i 30 minutter efter vaccination.
Har du haft alvorligere reaktioner som angioødem, astma, kvalme og opkastning eller anafylaktisk chok, skal du henvises til en specialist. Specialisten vil vurdere, om du kan blive vaccineret. Mange vokser fra ægallergi, og hvis du kan spise kogt æg eller røræg, kan du godt vaccineres på almindelig vis.
Har du tidligere oplevet milde reaktioner, bør du tale med din læge om muligheden for vaccination.

Overfølsomhed over for formaldehyd
Formaldehyd bruges i fremstillingsprocessen, og der kan være spormængder heraf  i vaccinen. Allergi over for indholdsstoffet formaldehyd viser sig oftest som kontakteksem. Men du må gerne vaccineres, hvis du kun har kontakteksem. For at undgå reaktioner, kan du få vaccinen intramuskulært (i musklen).

Overfølsomhed over for neomycin
Tal med din læge inden vaccination.

Overfølsomhed over for gentamicin
Tal med din læge inden vaccination.

HPV Vaccinationer

Gardasil indeholder Polysorbate 80.

Allergi over for Polysorbate 80 og PEG (som krydsreagerer med polysorbate 80) er meget sjælden, og der er indtil videre ikke set sammenhæng mellem denne overfølsomhed og vacciner. HPV-vaccinen Gardasil indeholder Polysorbate 80 og hos de ganske sjældne patienter, der har fået påvist allergi over for Polysorbate 80 eller PEG, skal vaccinen ikke gives.

Ferievaccinationer

Gul feber: Indeholder æggeprotein og laktose.

Overfølsomhed over for æg
Har du alvorlig allergi, bør du ikke vaccineres. Har du tidligere oplevet milde reaktioner, så tal med din læge om muligheden. Er du nødt til at rejse til et område med risiko for gul feber (fx ved aktuelt udbrud), hvor risikoen ved at rejse uden vaccination overstiger risikoen ved at blive vaccineret, bør du tale med en specialist.

Overfølsomhed over for laktose
Tal med din læge om det har betydning – det kan afhænge af din tolerancetærskel.

Hepatitis A og Hepatitis A+B
Kan indeholde rester af neomycin. Epaxal er (i 2015) den eneste vaccine mod hepatitis A, der indeholder æg-protein. Har du mistanke om æg-allergi, bør du undgå denne vaccine og vælge en anden, fx Havrix, Vaqta eller Avaxim.

Overfølsomhed over for neomycin
Er du overfølsom over for neomycin, og har du tidligere haft nældefeber, angioødem, astma, allergisk høfeber eller anafylaktisk chok, bør du ikke blive vaccineret.

Andre ferievaccinationer, som fx tabletter mod malaria og vacciner mod meningitis og tyfus, kan indeholde fx hvedestivelse eller laktose. Det er vigtigt, at du drøfter med lægen, om disse hjælpestoffer udgør et problem for dig, inden du bliver vaccineret.

Web Content Display Web Content Display