Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Mange kontakter Astma-Allergi Danmarks Rådgivning med spørgsmål om vaccinerne mod COVID-19.
Nogle spørger om, hvornår man bliver indkaldt til vaccination, hvis man har astma eller KOL - mens andre har spørgsmål omkring bivirkninger og om risikoen for allergiske reaktioner.
På nuværende tidspunkt er BioNTech-Pfizer’s vaccine Comirnaty og COVID-19 Vaccine Moderna® i brug i Danmark, og nedenstående omhandler derfor disse.
Comirnaty® og COVID-19 Vaccine Moderna® leveres i første omgang i begrænset mængde og over en længere periode, hvorfor disse vaccinedoser vil skulle prioriteres efter retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Her er der fokus på minimering af død og alvorlig sygdom som følge af COVID-19, minimering af smittespredning og epidemikontrol og sikring af samfundskritiske nøglefunktioner.
Det betyder, at man vaccinerer efter følgende prioriterede rækkefølge:
Nogle af foreningens medlemmer vil kunne blive prioriteret i gruppe 5 og 6. Det er dem, som vurderes til at have ”særlig øget risiko for alvorligt forløb”. Men det vil altid ske efter en lægelig vurdering, om man hører til dem med ”særlig øget risiko” eller dem med ”øget risiko” og derfor kommer i gruppe 10.
Vurderes du ikke at være i "øget risiko" efter de fastsatte kriterier, og er du under 65 år, så vaccineres du i gruppe 12.
Visitation til vaccination kan ske efter konkret lægefaglig vurdering af den behandlingsansvarlige læge på sygehus. Hvis patienten ikke har en aktuel sygehuskontakt, kan egen læge evt. henvise til sygehus mhp. vurdering ift. visitation til vaccination.
Generelt vil personer i særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved COVID-19 være patienter i øget risiko med aktuel sygehuskontakt og høj sværhedsgrad af sygdom.
Du er vurderet til at være i ”øget risiko” for et alvorligt forløb, hvis du er:
Voksne med svær astma:
KOL-patienter med svær KOL:
Sundhedsstyrelsens retningslinjer oplyser, at det kun vil være en delmængde af disse, der har en ”særlig øget risiko”, og at det vil bero på en individuel lægelig vurdering.
Følgende tilbydes ikke i første omgang vaccine, da vaccinerne ikke er undersøgt til disse grupper:
Visitation til vaccination kan for ovenstående grupper ske via behandlingsansvarlige læge, der efter en konkret sundhedsfaglig risikovurdering, indsender liste med CPR-nr. på borgere, der tilbydes og ønsker vaccination, hvorefter der kommer indkaldelse via E-boks.
Dette gælder fx for følgende målgrupper:
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Vil du læse mere om selve vaccinationsprogrammet, så er det beskrevet i Sundhedsstyrelsens ”Retningslinjer for håndtering af vaccination mod COVID-19”.
Søndag den 27. december 2020 blev de første danskere vaccineret med BioNTech-Pfizer’s Comirnaty, og pr. 5. januar 2021 er over 60.000 danskere vaccineret.
Der er pr. 5. januar indrapporteret 79 formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Der er også, som forventet, indberettet formodede bivirkninger i form af allergiske reaktioner. Alle var forbigående. I nogle tilfælde krævede reaktionerne behandling af personalet på vaccinationsstedet eller i andet regi. For andre medførte symptomerne en kort indlæggelse til observation på hospitalet.
Som ved alle vaccinationer er der en lille risiko for sjældent forekommende kraftige allergiske reaktioner, herunder fx såkaldte anafylaktiske reaktioner, som kan være alvorlige og føre til livstruende anafylaktiske chok. Begge dele kan behandles på stedet. Lægemiddelstyrelsen har ikke modtaget indberetninger om anafylaktiske chok, men har modtaget indberetninger om tre tilfælde af anafylaktiske reaktioner, som krævede behandling og indlæggelse.
Milde, forbigående bivirkninger er almindelige efter vaccination og oftest helt ufarlige. Det kan fx være:
Man behøver som borger ikke at kontakte sin læge, hvis man oplever ovenstående symptomer. Hvis man fx får let feber, er det udtryk for, at immunsystemet reagerer.
Hvis man som borger derimod oplever alvorlige symptomer, efter man er blevet vaccineret, bør man kontakte sin læge. Det kan f.eks. være allergiske symptomer som vejrtrækningsbesvær eller hududslæt. Lægen kan vurdere, om symptomerne kan skyldes vaccinen eller evt. andre forhold.
Lægen har pligt til at indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen. Man kan også selv indberette formodede bivirkninger til Lægemiddelstyrelsen via ”Meld en bivirkning ved COVID-19-vaccine for borgere”.
Vil du vide mere om vacciner mod COVID-19, så læs mere hos Lægemiddelstyrelsen
Er du utilpas eller i tvivl om dine symptomer, så bør du altid rådføre dig med en læge.
Den 8. januar 2021 blev vaccination med COVID-19 Vaccine Moderna® muligt. Der er endnu ikke lavet en opgørelse med bivirkninger.
Ja, de fleste mennesker med allergi kan vaccineres uden øget risko.
Men har du allergi over for et af vaccinens indholds- eller hjælpestoffer, så skal du og din læge være særlig opmærksom.
BioNTech-Pfizer’s Comirnaty indeholder udover det aktive indholdsstof følgende hjælpestoffer:
COVID-19 Vaccine Moderna indeholder udover det aktive indholdsstof følgende hjælpestoffer:
Specielt henledes opmærksomheden på indholdsstoffet polyethylenglycol (også kaldes PEG eller macrogol), som visse (allerede sensibiliserede) personer kan reagere alvorligt allergisk på og derfor ikke må vaccineres. Der findes i Danmark ca. 30-50 personer som er kendt med allergi over for macrogol.
Personer, der har oplevet anafylaktisk straksreaktion efter andre vaccinationer eller efter injektion af et lægemiddel, bør vurderes af en læge, før de vaccineres med covid-19 vacciner. Vurderingen vil især skulle fokusere på risikoen for, at patienten kunne have en ikke diagnosticeret allergi mod macrogoler/PEG/polyethylen glycol. Det skal vurderes, om vaccination skal foregå under særligt skærpet anafylaksiberedskab på en afdeling på et sygehus, der er vant til at håndtere dette.
Den praktiserende læge kan henvise til en hospitalsafdeling med særlig viden om allergi.
Personer med mastocytose skal vaccineres på specialafdeling med landsfunktion (Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital), der har kontakten til disse patienter. Det anslås, at der findes ca. 400 voksne med mastocytose i Danmark.
Personer, som har haft anafylaktisk straksreaktion efter 1. vaccination, bør ikke modtage 2. vaccination og skal henvises til allergiudredning.
Personer, der er allergiske over for fødevarer (inklusiv æg, nødder, skaldyr og jordnødder) eller pollen, dyr, husstøvmider, bi/hveps, latex, formadehyd, aluminium eller kendt lægemiddelallergi for fx penicillin kan som udgangspunkt godt blive vaccineret.
Ingen af de godkendte vacciner er produceret på æg (som influenzavacciner ellers typisk er).
Der er heller ikke øget risiko for dig med atopisk eksem.
Du kan læse flere spørgsmål og svar på Statens Serum Instituts hjemmeside
Vil du læse mere om de godkendte vacciner, så læs mere hos Lægemiddelstyrelsen
Filmen ’Værd at vide om vacciner’ - om hvordan vaccinerne virker generelt. Kilde: Sundhedsstyrelsen