Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Når en ryger pulser på sin cigaret er det rent faktisk kun 20 % af røgen, rygeren selv hiver indenbords. Resten ryger ud i omgivelserne, hvilket er yderst skadeligt for specielt børn. Forskning viser, at passiv rygning er næsten lige så farligt som at ryge selv, og kan føre til eller forværre luftvejssygdomme, give dårlig lungefunktion og er yderst skadeligt for børns helbred.
Nye tal viser, at røg fra naboer i etageejendomme er et stort problem. 23 % af 5000 adspurgte siger, at de registrerer røg fra naboen, mens 10 % siger, at de mærker røgen hver dag eller hver uge. Undersøgelsen er udført af Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse. Det er den første danske undersøgelse, der siger noget om omfanget af problemet med "naborøg".
- Det er dybest set lidt hyklerisk, at vi ikke tillader rygning i offentlige institutioner, på barer og des lige, når man i sit eget hjem kan blive udsat for røgen i stedet. Vi bør stille krav til ældre byggerier, der ikke er så tætte som moderne, og derfor lader røgen sive imellem lejlighederne, siger Thorkil Kjær – Direktør for Astma-Allergi Danmark.
Undersøgelsen om naborøg viser, at et direkte rygeforbud bliver foretrukket af 39 procent af beboerne i lejlighed eller på kollegium, og det er overraskende et ønske hele 14 procent af de adspurgte rygere deler.
- Vi ser gerne, at man arbejder på at finde tekniske løsninger, der kan begrænse generne fra røg der siver mellem lejlighederne. Men udfordringen og de gener vi også hører om, er folk der ryger på altaner, på terrasser, ud af vinduet osv., hvor røgen føres med vinden ind hos naboerne.
Der er mange problemstillinger omkring rygning og røg der bør tages fat på. I Astma-Allergi Danmark anbefaler vi selvfølgelig, at man helt undgår røgen, og hvis man bor i et etagebyggeri, hvor naboens røg generer, må man forsøge at ordne det på den diplomatiske måde – altså vende problematikken med naboen, siger Betina Hjorth, Rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.
20 procent af alle danske børn stadig udsat for de farlige cigaretter i hjemmet. Det viser tal fra en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) fra marts 2009.
Dertil kommer det, at den nuværende lovgivning giver dagplejere mulighed for at ryge i deres private institution efter arbejdstid. Det indebærer en stor risiko, da de skadelige partikler fra røgen ikke forsvinder ved almindelig udluftning.
- Børn har ikke muligheden for at sige fra, i samme grad som voksne, og derfor er det også vigtigt, at rygere med børn bliver opmærksomme på konsekvenserne af deres handlinger. Det er under al kritik, at dagplejere må ryge i deres private institution efter arbejdstid, når vi ved hvor længe de skadelige partikler bliver ved med at være der. Men det er ikke nok med lovgivning alene på området, det handler i lige så høj grad om oplysning, afslutter Thorkil Kjær.
Sammenligner man børn, der er udsat for passiv rygning med andre børn, er fakta, at de har:
Astma-Allergi Danmarks holdning til passiv rygning
Kilder