Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Tatoveringer

Der er i dag stort set ingen krav om regulering af de farvestoffer, der bruges til tatoveringer. Der duer ikke, for dermed aner vi ikke, om der er stærkt allergifremkaldende stoffer imellem.

Ønsket om en smart og moderigtig tatovering kan desværre ende med en livslang kontaktallergi. For selv om vi i snart mange år har haft en kosmetikbekendtgørelse, der stiller krav om regulering af de stoffer, vi smører UDEN på huden, fx i cremer og makeup, så er der i dag ingen krav om regulering af de stoffer, der bruges UNDER huden, fx i en tatovering.

 

Det undrer vi os over i Astma-Allergi Danmark. Undersøgelser fra udlandet har nemlig vist, at rigtig mange tatoveringsfarver indeholder stoffer, der set med allergibriller er problematiske. Det gælder fx nikkel, krom og kobolt.

Herhjemme lavede Miljøstyrelsen i 2011 en undersøgelse af stoffer i tatoveringsfarver. Den viste, at der blev brugt skræmmende mange stoffer med sundhedsskadelig effekt, og der kom herefter et forbud mod brug af 13 stoffer, der alle kunne være kræftfremkaldende.

Det er en positiv udvikling, at der kommer lup på stofferne. Men en fremtidig regulering og lovgivning må også tage udgangspunkt i allergien.

Derfor opfordrer vi politikerne til hurtigst muligt at få styr på området, så du som forbruger kan vælge en tatovering til eller fra på et oplyst grundlag. Ingen kan være tjent med, at du risikerer at blive syg af at få en fuldt lovlig tatovering.

I Astma-Allergi Danmark råder vi desuden alle, der ønsker en tatovering, til at tænke sig grundigt om. Og har du i forvejen allergi over for fx krom, nikkel eller kobolt, kan vi kun fraråde, at du vælger en tatovering.

Artikel fra Astma-Allergi Bladet

 

 

Web Content Display Web Content Display