Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Behandling - mad - medicin

Mad - diætvejledning

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan helbrede overfølsomhed over for mad. Den eneste behandling er at undgå, at barnet spiser den fødevare, som det ikke kan tåle.

For at være sikker på, at barnet ikke får de fødevarer eller tilsætningsstoffer, det ikke kan tåle, er det vigtigt, at familien læser varedeklarationerne.

Du kan få rådgivning om mere omfattende kostændringer hos en klinisk diætist. I kan evt. blive henvist fra jeres læge eller den specialafdeling, hvor barnet er blevet undersøgt. Du kan også opsøge en privat praktiserende klinisk diætist - det skal du selv betale. Undersøg i dit amt, hvilke muligheder der er.

Allergi-vaccination

Det er ikke muligt at blive vaccineret mod fødevareallergi. Man kan allergivaccinere for pollenallergi, men det har tilsyneladende ingen eller kun ringe effekt på allergien over for krydsreagerende fødevarer.

Medicin

Akutte symptomer kan behandles med medicin. Hvilken slags det skal være afhænger af, hvilket organ symptomerne kommer fra - astma, høfeber, nældefeber osv. Ved milde reaktioner kan anti-histaminer evt. hjælpe.

Ved allergisk shock skal man have adrenalin-indsprøjtning og hurtigt under lægebehandling.

Har dit barn tidligere reageret med svær allergisk reaktion efter at have spist fx jordnødder eller æg, vil lægen ofte udstyre jer med en EpiPen® eller Jext og vise, hvordan den anvendes. Lægen vil også fortælle, hvilken anden medicin barnet evt. bør have.

Pennen er en lille automatisk engangssprøjte med en adrenalin-opløsning, som man selv kan sprøjte sig i låret med, når en voldsom allergisk reaktion er ved at udvikle sig. Den købes på apoteket og fås kun på recept. Efter brug skal lægen eller skadestuen kontaktes. 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning