Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Jordnøddeallergi

Allergi over for jordnødder (peanuts) var indtil for få år siden sjælden i Danmark. Men nu ses flere og flere, især børn, med allergi over for jordnødder. En forklaring kan være, at jordnødder er blevet mere almindelige i fødevarer, men også at sundhedsvæsenet er blevet mere opmærksomt på denne allergiform.
Allergi over for jordnødder er oftest en blivende allergi.

Video: Ved du helt hvordan det er at være barn med peanutallergi?

Børn med andre alvorlige fødevareallergier kan føle det præcis lige sådan.

Se Leos historie.

Andre bælgfrugter

En jordnød er botanisk set ikke en nød, men en bælgfrugt. Derfor får nogle børn med jordnøddeallergi også allergiske symptomer, når de spiser andre bælgfrugter, fx grønne ærter, soja, bønner og linser. Årsagen er, at proteinerne i fødevarerne ligner hinanden, og at kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer. Det kaldes en krydsreaktion.

Hvis dit barn har svær jordnøddeallergi, bør du få undersøgt, om det også reagerer på andre bælgfrugter.

Nødder og jordnødder

Nødder og jordnødder har ikke nogen allergifremkaldende stoffer tilfælles. Om dit barn også skal lade være med at spise nødder, afhænger altså af, om det har allergi over for nødder. Det bør undersøges hos lægen.

Pollenallergi

Har dit barn allergi over for birkepollen eller græspollen, kan det opleve krydsreaktioner med jordnødder.

Kan give voldsomme symptomer?

Ved jordnøddeallergi kan barnet få voldsomme symptomer, fx svære astmaanfald og allergisk chok. Derfor er det vigtigt at få at vide af lægen, hvad I selv, skolen eller institutionen skal gøre, hvis barnet alligevel kommer til at spise jordnødder. Det kan være nødvendigt at have akutvirkende medicin med, fx en adrenalinpen, som er en lille sprøjte, som man selv kan bruge. 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Bliv informeret, når fødevarer trækkes tilbage

Som medlem af Astma-Allergi Danmark kan du blive informeret om tilbagetrækninger af fødevarer, hver gang det er aktuelt.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning