Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg.
Nogle af proteinerne findes i blommen, men de vigtigste er i hviden. Det er individuelt, hvilke proteiner man er allergisk overfor, men det har ingen praktisk betydning. Du er nødt til at undgå æg i det hele taget, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme.
Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får du symptomer, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt.
Over halvdelen af børn med allergi over for æg vokser fra allergien, inden de fylder fem år.
Æg er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.
Når du bager uden æg, har især kager tendens til at smuldre. Det kan modvirkes ved at bruge moset frugt, mere fedtstof eller ved at bruge ægerstatning.
I dagligvarehandlen finder du produktet "No egg" som kan anvendes som erstatning. Du kan også lave din egen ægerstatning - se artiklen fra vores medlemsblad her nedenfor.
Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle.
Man kan heller ikke tåle økologiske æg.
I få tilfælde kan mennesker med allergi over for æg heller ikke tåle kød fra kylling, kalkun, høne osv.
Nogle vacciner er dyrket på befrugtede hønseæg eller i kyllingefostre. Det betyder, at der kan være spor af æggeprotein i vaccinen.
I nogle vacciner er restmængden så lille, at det ikke har en betydning for personer med æggeallergi, men for andre vacciner kan æggeallergi have en betydning for om du kan vaccineres.
Her får du nogle gode råd om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle æg. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren.
Færdigbagt brød kan indeholde æg, men der findes flest produkter uden.
Nogle bagere og slagtere forhandler varer uden æg. Også i supermarkedet kan du finde pålægsvarer, fx leverpostej, uden æg. Som pålæg kan du desuden bruge rester fra middagsmaden, fx kylling, kalkun, kogt skinke eller hamburgerryg. Frugtpålæg, banan i skiver og lignende kan også være alternativer.
Remoulade, mayonnaise og mayonnaisesalater indeholder æg.
Færdige middagsretter, fx lasagne, kan indeholde æg.
Paneret mad indeholder ofte æg.
Supper kan indeholde æg.
Frisk pasta indeholder næsten altid æg, men der findes mange varianter af tørret pasta uden æg.
Færdige sovse og dressinger kan indeholde æg.
Mange kager, desserter og cremer indeholder æg.
Slik kan indeholde lecithin. Lecithin er et tilsætningsstof (E322), som kan være lavet af æg. Det indeholder meget lidt protein og kan derfor formentlig kun udløse allergiske symptomer hos meget følsomme.
Bouillonterninger kan indeholde æg.