Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Ved allergi over for nødder er det vigtigt, at du undgår at spise de nødder, du ikke kan tåle.
At du reagerer på én slags nød, betyder ikke nødvendigvis, at du også reagerer på andre nødder. Ved allergi over for hasselnødder er det dog almindeligt også at reagere på andre trænødder som fx valnød.
Nogle nødder er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.
Det er: Mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød (også kaldet macadamianød).
De fleste, der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi.
Ved pollenallergi kan der være fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i nødder. Ved birkepollenallergi er krydsreaktioner med hasselnødder meget almindeligt, men der ses også krydsreaktioner med blandt andet mandler, paranødder og valnødder.
Nogle tåler nødderne, når de er bagt, stegt eller kogt.
Sesam
Sesam er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.
Pinjekerner
Pinjekerner har tidligere været årsag til, at flere har oplevet både metallisk bismag og forbigående tab af smagssansen efter at have spist kernerne.
Der er ikke tale om fødevareallergi. Man kalder fænomenet for ”pinjemund” og man mener, at denne smagsforstyrrelse kan relateres til visse pinjekernearter fra Kina (Pinus armandii og Pinus massoniana – også kendt som ”Chinese white pine” og Chinese red pine”), som er små og runde/trekantede.
Fødevarestyrelsen vurderer, at disse pinjekerner ikke er egnet til menneskeføde, og derfor ikke lovligt kan sælges som fødevarer.
Her får du nogle gode råd om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle nødder. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren.
Især mysli indeholder ofte nødder.
Brød kan være tilsat nødder.
Mortadella (italiensk pølse) kan indeholde pistacienødder. Der kan være brugt nødder som pynt på ost.
Vær opmærksom på, at mange retter fra udenlandske køkkener indeholder nødder. Det gælder fx ofte afrikanske, kinesiske, indonesiske, mexicanske, thailandske og vietnamesiske retter. Også vegetarretter kan indeholde nødder.
Nødder bruges undertiden som drys på salater.
Nødder kan findes i chokolade, konfekt, slik, kager og desserter. Marcipan er fremstillet af mandler. Nougat er lavet af hasselnødder.
Nødder bruges ofte som pynt på is, kager og wienerbrød.
Makroner og makronfyld kan indeholde marcipan og dermed mandler.
I nogle fødevarer kan der være små mængder af nødder, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med nødder under fremstillingsprocessen. Ofte er dette mærket med "Kan indeholde spor af...".
Undgå at købe slik i løsvægt, da der er stor risiko for at der kan være spor af nødder i disse produkter.
Tahini er lavet af sesamfrø og anvendes fx i hummus samt kager og kiks.
Pesto indeholder meget ofte forskellige slags nødder, især hasselnødder og cashewnødder.