Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Skaldyr

Skaldyr er en køkkenteknisk betegnelse for leddyr og bløddyr.

Allergi over for skaldyr ses oftest hos voksne og varer ofte hele livet.

  • Leddyr omfatter rejer, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber.
  • Bløddyr omfatter blåmuslinger, østers, blæksprutter og snegle.

Leddyr og bløddyr er begge omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.

Rejer og andre leddyr

Allergi over for rejer og andre leddyr skyldes oftest reaktioner på muskelproteinet tropomyosin. Dette protein findes i de fleste leddyr. Det betyder, at de fleste mennesker med rejeallergi også er allergiske over for hummer, krebs og krabber. Proteinet er varmestabilt, så kogning reducerer ikke de allergiske reaktioner.

De små mængder protein, der kan frigøres ved kogning af rejer og andre leddyr, kan give allergiske reaktioner hos følsomme personer, når de indånder dampen fra kogningen. Det er specielt et problem i industrien, hvor der koges store mængder rejer og lignende.

Muslinger og andre bløddyr

Allergi over for muslinger og andre bløddyr kan også skyldes muskelproteinet tropomyosin. Derfor kan man reagere på flere slags bløddyr samtidig.

Desuden skal du være opmærksom på, at man også kan være allergisk over for bløddyr, når man har allergi over for rejer eller andre leddyr.

Gigtmidlet glucosamin

Gigtmidlet glucosamin er blandt andet udvundet af skaldyr og bør derfor ikke bruges af personer med skaldyrsallergi.

Valg af mad ved allergi over for skaldyr

Her får du nogle gode råd om, hvad du skal passe på, hvis du ikke kan tåle skaldyr. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren.

Pålæg

Reje-, krabbesalat og lignende indeholder skaldyr.
Rejeost indeholder rejer.

Sovs og dressing

Dressing og sovs kan indeholde skaldyr.
Rejepasta indgår ofte i asiatiske retter.
Oystersauce eller fishsauce fremstilles blandt andet. af fisk og skaldyr og bruges som krydderi i mange asiatiske retter. 

Spiselige insekter

Græshopper, voksmøllarver, melorme, fårekyllinger og buffalolarver er alle insekter, som vinder mere indpas som fødevarer. Men hvis du i forvejen har allergi over for husstøvmider og krebsdyr som eksempelvis rejer, er der en potentiel risiko for krydsreaktioner, hvis du spiser insekter.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning