Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Opskrifter med fødevareallergi

Har du eller dine nærmeste fødevareallergi, og savner du inspiration til nye opskrifter, kan du finde begge dele her i opskriftsdatabasen Madallergi.

Opskriftdatabasen er udviklet i forhold til de mest alment kendte allergener, der giver fødevareallergi og kombineret med muligheden for at vælge mellem følgende opskriftskategorier: morgenmad, forret, supper, hovedretter, tilbehør, salater, desserter, pålæg og bagværk.

Du klikker det af, du ikke kan tåle og vælger den opskriftskategori, som du ønsker at søge i, hvorefter søgefunktionen finder de opskrifter frem, som du kan tåle. Det er nemt!

Recipes Viewer Recipes Viewer

Kalkunleverpostej
Ingredienser
  • 600 g kalkunlever
  • 250 g svinefedt
  • 1 stk løg
  • 50 g mælkefri margarine
  • 50 g hvedemel
  • 4 dl suppe
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk peber
  • 1 tsk timian

Allergener
  • Gluten

    GLUTEN

    Gluten dækker over: hvede (også spelt og khorasan), rug, byg, og havre.

    Tåler du ikke gluten har du tarmsygdommen cøliaki, og skal holde en diæt uden hvede, rug, byg og almindelig havre. Du må til gengæld gerne spise specialfremstillet havre og produkter fremstillet af specialfremstillet havre.

    Cøliaki bliver af og til forvekslet med allergi over for korn som fx hvede. (se dette)

    Vær opmærksom på

    • Vær opmærksom på, at bulgur, couscous, emmer, enkorn, grahamsmel, kamut, khorasan, mannagryn, semulje, sigtemel, spelt og urhvede også indeholder gluten
    • Madlavningsfløde er tilsæt hvedemel
    • Bouillon, ketchup, mayonnaise, sennep, remoulade, karry og andre krydderiblandinger kan indeholde gluten
    • Frosne kartoffelprodukter og ristede løg kan indeholde gluten


    Læs mere om cøliaki og gluten

    Find pjecer om fødevareallergi her

  • Hvede

    HVEDE

    Det er mest almindeligt kun at have allergi over for én kornsort – oftest hvede.
    Men man kan også være allergisk over for rug og i meget sjældne tilfælde over for havre, majs, hirse, ris eller boghvede.

    Der er forskel på at have allergi overfor hvede og at have tarmsygdommen cøliaki, hvor man ikke tåler gluten (se dette)

    I flere opskrifter står blot "mel". Brug det mel der tåles.
    I opskrifter hvor der er brugt Jyttemel, kan dette erstattes af hvedemel, såfremt hvedemel tåles.

    Bagning af brød

    Det kan være svært at bage uden hvede, fordi hveden gør bagværket luftigt. Derfor er det nødvendigt at vænne sig til, at brødet bliver anderledes både i udseende og smag end normalt, når man bager med andre kornsorter.

    Er der brugt hvedemel i en opskrift du rigtig gerne vil lave, kan hvedemel i mange tilfælde erstattes af enten:

    • Jyttemel®, som er en melblanding af blandt andet ris, boghvede, majs og kartoffelstivelse.
    • Rismel: 1 dl. hvedemel erstattes af 7/8 dl. rismel
    • Kartoffelstivelse: 1 dl. hvedemel erstattes af 5/8 dl. kartoffelstivelse
    • Sojamel og kartoffelstivelse: 1 dl. hvedemel erstattes af 1 dl. sojamel og 1/2 dl. Kartoffelstivelse
    • Majsmel: 1 dl. hvedemel erstattes af 1 dl. majsmel

    Gode råd

    Ved at supplere med loppefrøskaller (psyllium) bliver brødet mere saftigt og hæver bedre.

    Da mel kan opsuge eller afgive mere eller mindre væde over tid, kan det være nødvendigt at prøve sig lidt frem med mængden indtil ønsket konsistens er opnået.

    Vær opmærksom på:

    • Mange morgenmadsprodukter indeholder hvede eller havre.
    • Sennep, remoulade og ristede løg kan indeholde hvede.
    • Mange rugbrød indeholder hvede.
    • Pasta er normalt lavet af hvede, men der findes også pasta uden. Den er i stedet lavet af ris-, majs- eller boghvedemel.
    • Frosne kartoffelprodukter kan indeholde hvede.

    Læs mere om allergi over for hvede og korn

    Find pjecer om fødevareallergi her

     

  1. Kalkunlever og svinefedtet hakkes fint.
  2. Der laves en opbagning af margarine, mel og suppe.
  3. Opbagningen tilsættes lever/spæk massen sammen med krydderierne.
  4. Det hele kommes i en stor form og bages i vandbad ved 175° i 1½ time.
  5. Afkøles let inden den serveres.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Madallergi på APP

Find inspiration til allergivenlige opskrifter med vores app 'Madallergi'.

Appen er gratis og du kan finde den i App Store.

Hvis du ikke har en iPhone eller en iPad, så kan du også finde opskrifterne i vores database.

Velbekomme og god fornøjelse!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning