Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Opskrifter med fødevareallergi

Har du eller dine nærmeste fødevareallergi, og savner du inspiration til nye opskrifter, kan du finde begge dele her i opskriftsdatabasen Madallergi.

Opskriftdatabasen er udviklet i forhold til de mest alment kendte allergener, der giver fødevareallergi og kombineret med muligheden for at vælge mellem følgende opskriftskategorier: morgenmad, forret, supper, hovedretter, tilbehør, salater, desserter, pålæg og bagværk.

Du klikker det af, du ikke kan tåle og vælger den opskriftskategori, som du ønsker at søge i, hvorefter søgefunktionen finder de opskrifter frem, som du kan tåle. Det er nemt!

Recipes Viewer Recipes Viewer

Torskerognssalat
Ingredienser
  • 200 g kogt torskerogn
  • 2 stk æg, hårdkogt
  • 4 spsk hakket agurk
  • smag til med salt og peber
  • 1 tsk karry

Allergener
  • Fisk

    FISK

    Allergi over for fisk skyldes oftest, at man reagerer på et protein i fiskekødet.
    Dette protein findes hos mange fisk, og de fleste mennesker med fiskeallergi har derfor allergi over for næsten alle slags fisk.
    Allergenerne i fisk er meget varmestabile. Det betyder, at du ikke kan koge eller stege allergenerne væk.
    Desuden får meget allergiske personer reaktioner, hvis de indånder dampen fra fiskekogning.

    Fiskeallergi varer ofte hele livet.

    Vær opmærksom på:

    • Nogle pålægstyper indeholder fisk, fx sardelpølse og leverpostej med ansjoser.
    • Krabbesalat kan indeholde surimi og dermed fisk. Surimi er fiskekød fra torsk, som anvendes i fiskeprodukter med krabbesmag, fx crabsticks.
    • Oystersauce eller fishsauce fremstilles blandt andet af fisk og skaldyr og bruges som krydderi i mange asiatiske retter. 


    Læs mere om allergi over for fisk

    Find pjecer om fødevareallergi her 

     

  • Æg

    ÆG

    Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer, hvis man har allergi over for æg.
    Nogle af proteinerne findes i blommen, men de vigtigste er i hviden.
    Det er individuelt, hvilke proteiner man er allergisk overfor, men det har ingen praktisk betydning.
    Du er nødt til helt at undgå æg, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme.

    Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor kan man få symptomer, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt.

    Æg-erstatning
    Når du bager uden æg, har især kager tendens til at smuldre. Det kan modvirkes ved at bruge forskellige erstatninger for æg:

    ·         Se blad

    Vær opmærksom på

    • Hvis man er allergisk over for hønseæg, reagerer man ofte også på æg fra andre fugle.
    • Man kan heller ikke tåle økologiske æg.
    • Frisk pasta og lasagne, kan indeholde æg.
    • Slik kan indeholde lecithin. Lecithin er et tilsætningsstof (E322), som kan være lavet af æg.
    • Bouillonterninger kan indeholde æg.

    Læs mere om allergi over for æg 

    Find pjecer om fødevareallergi her

  1. Torskerognen findeles med en gaffel og smages til med krydderier.
  2. Æggene hakkes groft sammen med agurkerne.
  3. Det hele blandes forsigtigt sammen.
  • I stedet for kogt torskerogn kan man anvende torskerogn på dåse.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Madallergi på APP

Find inspiration til allergivenlige opskrifter med vores app 'Madallergi'.

Appen er gratis og du kan finde den i App Store.

Hvis du ikke har en iPhone eller en iPad, så kan du også finde opskrifterne i vores database.

Velbekomme og god fornøjelse!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning