Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Opskrifter med fødevareallergi

Har du eller dine nærmeste fødevareallergi, og savner du inspiration til nye opskrifter, kan du finde begge dele her i opskriftsdatabasen Madallergi.

Opskriftdatabasen er udviklet i forhold til de mest alment kendte allergener, der giver fødevareallergi og kombineret med muligheden for at vælge mellem følgende opskriftskategorier: morgenmad, forret, supper, hovedretter, tilbehør, salater, desserter, pålæg og bagværk.

Du klikker det af, du ikke kan tåle og vælger den opskriftskategori, som du ønsker at søge i, hvorefter søgefunktionen finder de opskrifter frem, som du kan tåle. Det er nemt!

De fleste opskrifter er beregnet til 4 personer. Hvis du bruger app'en Madallergi, får du mulighed for at skalere op og ned antallet.

 

Recipes Viewer Recipes Viewer

Kartoffelsalat
Ingredienser
  • 500 g kartofler
  • 0.2 l piskefløde
  • smag til med salt og peber
  • 4 fed hvidløg
  • stk rosmarinkviste
  • 2 stk stængler persille

Allergener
  • Mælk

    MÆLK

    Når man ikke tåler mælk kan der være tale om to helt forskellige problemer, som har det til fælles, at de begge skyldes overfølsomhed over for nogle stoffer i mælk. Men det er ikke de samme stoffer, og symptomerne og omfanget af deres begrænsninger i hverdagen er i øvrigt forskellige. Det er derfor vigtigt at kende forskel på mælkeallergi og laktose-malabsorption (laktose-intolerans).

    Mælkeallergi
    Når man har mælkeallergi kan man ikke tåler proteinerne i mælk. Heller ikke gede- og fåremælk. Man kan heller ikke tåle økologisk, upasteuriseret eller uhomogeniseret mælk.

    Gode råd
    Er der brugt mælk i en opskrift du rigtig gerne vil lave, kan mælken i mange tilfælde erstattes af enten vand, juice, havredrik eller sojadrik.
    I middagsretter kan du i stedet for fløde og creme fraiche, bruge blendede, kogte grøntsager og jævne med majsstivelse.

    Vær opmærksom på
    Smør, Kærgården og lignende indeholder mælk. Også mange margariner og minariner indeholder mælk, men der findes flere mælkefri plantemargariner i butikkerne.

     

    Laktose-malabsorption
    Ved laktose-malabsorption er det ikke proteinerne i mælken, men mælkesukker (laktose), man har problemer med.
    Laktose-malabsorption kaldes også laktose-intolerans. Hvis man ikke tåler mælkesukker, giver det mavesmerter og diarré.
    Hvis man har laktose-malabsorption, skal man nedsætte indtaget af mælk og mælkeprodukter til den mængde, som man kan tåle.
    Mange tåler 1½-2½ dl. mælk (7-12 gram laktose) uden at få symptomer.
    Spørg altid personen, hvor meget der tåles, da grænsen er individuel.

    Der findes forskellige laktosefri produkter i supermarkederne. Fx laktosefri mælk, kakaomælk, yoghurt, piskefløde, cremefraiche, smør, og ost.


    VIGTIGT!

    Laktosefri produkter indeholder fortsat mælkeprotein og kan ikke bruges af dem med mælkeallergi.


    Læs mere om mælkeallergi og laktosemalabsorption

    Find pjecer om fødevareallergi her



  1. Kartoflerne koges og sættes på køl.
  2. Kog fløden op med hvidløg, salt, peber og urter.
  3. Lad det simre lige under kogepunktet i ca. 10 min.
  4. Herefter afkøles det let og blendes uden urtekviste.
  5. Stilles koldt.
  6. De kogte kolde kartofler skæres i tynde skiver og vendes i dressingen, som pyntes med hakket persille.

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Madallergi på APP

Find inspiration til allergivenlige opskrifter med vores app 'Madallergi'.

Appen er gratis og du kan finde den i App Store.

Hvis du ikke har en iPhone eller en iPad, så kan du også finde opskrifterne i vores database.

Velbekomme og god fornøjelse!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning