Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.
Start med at læse afsnittet "Om varedeklarationer".
Det skal det være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser.
Hvis der anvendes spormærkning, skal angivelsen af spor være så præcis som muligt. Hvis der er risiko for spor af hasselnødder, er det ikke præcist nok at anføre kan indeholde spor af nødder. Der skal stå kan indeholde spor af hasselnødder.
Det er ikke nødvendigt at deklarere nødder, der anvendes i destillater til spiritus, og mandler eller valnødder, der anvendes som aroma i spiritus.
Det er ikke vurderet, om der er risiko for en allergisk reaktion i den forbindelse.
Nødder er mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød (også kaldet macadamianød).
I nogle fødevarer kan der være små mængder af nødder og mandler, uden at det står i varedeklarationen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med nødder eller mandler, da den blev fremstillet. Undertiden skriver producenten da "Kan indeholde spor af....." på varen.
Læs mere i afsnittet "Om varedeklarationer". Og tal med din læge om hvordan du skal forholde dig.
Find inspiration til allergivenlige opskrifter med vores app 'Madallergi'.
Appen er gratis og du kan finde den i App Store.
Hvis du ikke har en iPhone eller en iPad, så kan du også finde opskrifterne i vores database.
Velbekomme og god fornøjelse!