Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvem får allergi

Der er flere faktorer, der har betydning for udvikling af allergi. Arvelighed er en væsentlig faktor. Miljøfaktorer som fx passiv rygning, luftforurening og dårligt indeklima og den måde, vi lever på i dag, har også stor betydning.

Alle børn kan få allergi

Et barn, hvis forældre eller større søskende ikke har nogen overfølsomhedssygdomme, har 5-10% risiko for at udvikle en eller anden form for allergi.

Nogle børn har særlig risiko

Alle børn kan få allergi, men nogle børn har særlig risiko for at udvikle allergi, hvis deres mor, far eller større søskende har eller har haft en lægediagnosticeret allergisk sygdom.

Det vil sige, at et barn med særlig risiko arver "tilbøjeligheden" til at udvikle en overfølsomhedssygdom. De er altså disponeret for at udvikle en overfølsomhedssygdom, men man kan ikke sige, hvilken sygdom der eventuelt vil være tale om. 

Et barn er disponeret, når der er lægedokumenteret allergisk sygdom hos forældre eller søskende. Ved allergisk sygdom forstås her sygdommene astma, høfeber, atopisk eksem (børneeksem) og fødevareallergi.

Navlesnors-IgE
Få steder i landet tages en blodprøve fra navlesnoren, så snart barnet er født. Det kaldes en navlesnors-IgE. Prøven fortæller om et barns risiko for at udvikle allergi.

 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning