Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Hvordan forebygger du?

Man kan nedsætte risikoen for, at et barn udvikler allergi, ved at følge nedenstående vejledning og menupunkterne til venstre.
 

 • Undgå, at barnet udsættes for tobaksrøg.
   
 • Der er ikke dokumentation for effekt af diæt til den gravide eller den ammende mor.
   
 • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes de første seks måneder af deres liv og gerne længere. Er barnet i særlig risiko for udvikling af allergi, og er det ikke muligt eller tilstrækkeligt at amme, skal barnet have højt hydrolyseret modermælkserstatning i de første fire måneder. Efter fire måneder kan man anvende almindelig modermælkserstatning. Er barnet ikke i særlig risiko, kan du anvende almindelig modermælkserstatning fra starten.
   
 • Overgangskost kan tidligst introduceres, når barnet er fire måneder, såfremt barnets udvikling og parathed taler for det. Mange børn trives på modermælk/modermælkserstatning frem til seks-måneders alderen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet og har altså ikke noget at gøre med allergirisiko.
  Når overgangskosten introduceres, er der ikke dokumentation for effekt af at undlade visse fødevarer (som fx gluten, æg, fisk, citrusfrugter). Gluten kan altså på linje med anden overgangskost introduceres, når barnet er fire-seks måneder under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gives om variation i kosten.

  Du bør også sørge for et godt indeklima uden røg, fugt og for meget støv.

  Sundhedsstyrelsen har tidligere anbefalet, at børn undgår daglig kontakt med pelsdyr det første leveår, for at forebygge allergi over for pelsdyr. Forskning viser at det måske ikke helt forholder sig sådan, men man afventer yderligere forskning.

  Det giver desuden god mening af undgå parfumerede rengørings- og hudplejeprodukter, da parfume kan give allergi. Hvis du vil være sikker på at undgå parfume, så gå efter produkter med Astma-Allergi Danmark allergimærkning Den Blå Krans / Asthma Allergy Nordic.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning