Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Allergi og mælk

Hvorfor er der mere og mere allergi i verden?

Der er i øjeblikket rigtig mange teorier i spil, og man kan formentlig ikke pille en ting ud som den altafgørende årsag. Det er vigtigt at være åbne over for dem alle, da astma og allergi med stor sandsynlig skal ses som en multifaktoriel sygdom.

Kan man forebygge allergi ved som voksen at undgå mælk?

Nej, det er der ikke noget der tyder på.

Kan man forebygge allergi ved som barn at undgå mælk?

Nej, det er der ikke noget der tyder på.

Kan man forebygge allergi ved som spædbarn at undgå indtag af mælk?

Flere undersøgelser har vist, at man hos børn med særlig risiko for allergiudvikling kan nedsætte, men ikke fjerne, risikoen for udvikling af fødevareallergi, hvis børnene ernæres udelukkende med modermælk og/eller højt hydrolyserede modermælkserstatninger i de første fire måneder.

Dette gælder specielt komælksallergi og børneeksem i de første fem-syv leveår. Den allergiforebyggende effekt af hydrolyserede produkter er ikke vist hos børn uden allergidisposition.

Der er ikke dokumentation for, at diæt til gravide og ammende mødre har allergiforebyggende effekt. Der er heller ikke dokumentation for effekt af diæt til barnet efter fire-måneders alderen. Der er ingen dokumentation for en allergiforebyggende effekt af modermælkserstatning baseret på soja.

Kan man leve et liv uden mælk?

Vi er sikre på, at man kan leve et sundt og godt liv uden mælk. Det er der mange med mælkeallergi, som gør. Men det kræver særlig opmærksomhed at sikre, at ikke mindst børn får de næringsstoffer, der har brug for.

Undersøgelser fra bl.a. norske børn med mælkeallergi viser, at de ofte har problemer med energiindtaget, og fx er det ikke nok blot at erstatte mælk med ris- og havredrik.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning