Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Vaccinationer og allergi

Kan man blive vaccineret, når man har allergi over for ét eller flere af indholdsstofferne?

Står du over for at skulle vaccineres og har du allergi, kan du her læse mere om, om det overhovedet kan lade sig gøre eller om der er noget du skal være opmærksom på. Det er vigtigt at du drøfter din situation med lægen når beslutningen træffes, og ikke blot undlader vaccination.

Står du overfor at skulle vaccineres, skal du være opmærksom på:

  1. Har du tidligere haft en allergisk reaktion efter en vaccine?
  2. Har du allergi overfor et af de indholdsstoffer der er i vaccinen?

Jeg har tidligere haft en reaktion efter en vaccine

Allergiske reaktioner efter vaccination kan skyldes indholdsstoffer i vaccinen, og reaktionen kan være lokal eller systemisk – dvs. den påvirker hele kroppen. Hvis du tidligere har haft en reaktion efter vaccination, er det vigtigt at skelne imellem, om det var en sent opstået lokal reaktion, eller om du havde en alvorlig straksreaktion (anafylaksi). Det sker meget sjældent at der kommer alvorlige systemiske allergiske reaktioner, også kaldet anafylaksi.

Lokale reaktioner i form af rødme, varme og evt. hævelse er hyppige og oftest helt ufarlige. Har du haft en lokal reaktion, kan du oftest blive vaccineret igen, både med samme vaccine og med andre vacciner.
I visse tilfælde kan der opstå granulomdannelse, hvor du mærker en 3-25 mm fast hævelse i underhuden, hvor du er vaccineret. Granulomet ledsages ofte af kløe og eksem samt evt. lokal hyperpigmentering og øget hårvækst. Symptomerne er ufarlige, men kan være langvarige og generende, og reaktionen kan være udtryk for kontaktallergi (aluminium).

I særlige tilfælde kan en lokal reaktion være meget kraftig og føles som et ”trælår”. I disse tilfælde anbefales det at blive henvise til en specialist, når du skal vaccineres igen. Hvis det opstår i forbindelse med en børnevaccination, anbefales det at barnet bliver henvist til en børnelæge. Børnelægen kan undersøge om vaccinen dækker, og om revaccination måske kan udskydes.

Hvis du har haft en alvorlig allergisk reaktion, og der er mistanke om, at det skyldes en vaccination, bør du altid udredes på en allergologisk specialafdeling eller et allergicenter. Hvis det viser sig, at noget andet udløste reaktionen, er der ingen grund til at undlade fremtidige vacciner.  Omvendt – hvis det viser sig, at du har allergi overfor et indholdsstof i en vaccine, kan du få den rette rådgivning og vejledning, hvis du skal vaccineres igen.

Jeg har allergi over for et af indholdsstofferne i vaccinen

De hyppigste allergener i vacciner er æg, antibiotika som fx neomycin og gentamicin, konserveringsmidlet formaldehyd og hjælpestoffer som fx aluminiumhydroxid eller aluminiumfosfat.

Latex fra injektionsudstyr og handsker kan også give allergisk reaktion. Så husk at gør personalet opmærksom, hvis du har allergi over for latex.

Du kan læse mere om de enkelte vacciner, deres indholdsstoffer og eventuelle forholdsregler herunder. Hvis du har allergi overfor en eller flere af indholdsstofferne i en vaccine, bør du tale med din læge om muligheden for vaccination eller eventuelt henvises til en specialist.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning